web analytics

Brakelsesteenweg 561
9400 Ninove

Stationsstraat 79
1770 Liedekerke

053/ 67 29 65 (Liedekerke)
054/ 25 70 02 (Ninove)

Het is een hele ergernis van velen als je computer of laptop heel traag opstart. Of programma’s die maar niet willen laden. Daarom geven wij vandaag 10 tips om uw pc iets sneller te maken #JDV COMPUTERS

1. Verwijder onnodige software

In de loop der jaren installeer je een hoop programma’s die je uiteindelijk niet meer nodig hebt. Tijd om op te ruimen:

 1. Klik in het startmenu op het moertje om naar Instellingen te gaan
 2. Ga bij Instellingen naar Apps (en onderdelen).
 3. Hier zie je een overzicht van alle geïnstalleerde programma’s, die je eventueel kunt verwijderen

Je kunt de lijst sorteren op de datum dat je een programma voor het laatst hebt gebruikt of op de grootte van het programma. Hierdoor kun je gemakkelijk de programma’s selecteren die je niet meer nodig hebt en dus kunt verwijderen.

2. Zet opstartende programma’s uit

Bij het opstarten van je computer starten er ook allerlei programma’s automatisch op. Deels omdat dit voor de computer nodig is, maar ook deels voor jouw gemak. Je hoeft hierdoor bijvoorbeeld niet zelf  je mailprogramma te openen. Het zorgt er wel voor dat het opstarten van je computer meer moeite kost.

Je kunt het automatisch opstarten van bepaalde apps uitschakelen. Let goed op dat je alleen apps uitschakelt waarvan je zeker weet dat ze niet nodig zijn! Het uitschakelen van de verkeerde programma’s kan er namelijk voor zorgen dat je computer niet goed werkt.

 1. Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk (meestal de balk onderin je scherm waarin je de openstaande programma’s ook ziet staan) en klik op Taakbeheer
 2. Open het tabblad Opstarten (indien je geen tabbladen ziet, moet je eerst op ‘Meer details’ klikken)
 3. Je krijgt een overzicht met programma’s te zien die tijdens het opstarten worden gestart
 4. Onnodige programma’s (die jij ook daadwerkelijk zelf kent) kun je eventueel uitschakelen door met de rechtermuisknop op het programma te klikken en op ‘Uitschakelen’ te klikken.

3. Ruim je harde schijf op

Je laptop kan trager worden als je harde schijf te vol zit. Met name de schijf waarop Windows 10 staat geïnstalleerd (meestal de C-schijf) heeft voldoende lege ruimte nodig. Volgens de Consumentenbond doe je er verstandig aan om minimaal 10 gigabyte aan vrije ruimte te houden. Meer ruimte vrijmaken dan dat maakt voor de snelheid van je computer vrijwel niets uit. Je kunt handmatig overbodige bestanden verwijderen, maar je kunt ook gebruikmaken van ‘Schijf opruimen’:

 1. Zoek in de zoekbalk naar ‘Schijf opruimen’ en open het programma
 2. Selecteer de schijf die je wilt opruimen
 3. Selecteer de gegevens die je wilt opschonen
 4. Klik op ‘Systeembestanden opschonen’

4. Verwijder je tijdelijke bestanden

Met een programma als CCleaner kun je de tijdelijke bestanden, het register van Windows, en andere overbodige bestanden op je computer opruimen. Hiermee maak je extra ruimte vrij op je computer en kan je desktop of laptop ook nog eens sneller worden. Verwijder alleen bestanden waarvan je zeker weet dat je ze kunt verwijderen. Let erop dat als je de cookies van je internetbrowser verwijdert, dit ervoor kan zorgen dat je opnieuw bij sommige websites moet inloggen. LET WEL OP DAT JE NIET TE VEEL WEG DOET. Heb je graag hulp maak dan een afspraak. 0489/ 63 76 74

5. Herstart je computer regelmatig

90% van de tijd gaat je computer gewoon traag door te weinig te herstarten. Lost ook 90% van de problemen op.

6. Installeer updates

Over updates gesproken: zorg ervoor dat je Windows 10 up to date houdt. Datzelfde geldt voor de programma’s die je gebruikt. Updates zorgen niet alleen voor meer veiligheid of nieuwe functies, maar ze kunnen er ook voor zorgen dat programma’s soepeler lopen. Als er een update loopt is het normaal dat je pc iets trager gaat.

7. Draai ‘s nachts veeleisende programma’s

Een virusscanner helpt om je computer veilig te houden, maar het zorgt er ook voor dat je computer flink wordt vertraagd. Om dit te voorkomen kun je het beste je virusscanner ‘s nachts aanzetten zodat je er zelf geen last van hebt. Bij de meeste virusscanners kun je zelf inplannen op welke dag en tijdstip de computer wordt gescand. Ook andere zware processen, zoals het overzetten van grote bestanden, kun je het beste doen op een moment dat je zelf de computer niet nodig hebt.

8. Installeer geen gratis anti-virus

Advertenties kunnen ervoor zorgen dat websites een stuk trager laden. Vele mensen reageren daar dan op en installeren vaak heel wat onnodige programma’s zoals AVG of Avast. Deze zijn zeker niet aan te raden om op uw pc te zetten. Deze gaan alleen alles nog meer vertragen en u laten betalen. Ik zeg altijd tegen men klanten “liever geen dan 1 gratis”. Betalende heb je al vanaf 35€ per jaar. Installeer ook nooit geen twee anti virussen om uw pc. Deze werken tegenstrijdig. wat enorm vertragend werkt.

9. Zet de besparingsmodus uit

Als je een laptop gebruikt, wil je het liefst zo lang mogelijk met je accu doen. Daarom zit er Energiebesparing in Windows ingebouwd. Hiermee kun je instellen of je de prestaties van de computer verhoogt of de accuduur verlengt. Je kunt de computer minder zuinig afstellen, waardoor je computer sneller wordt, maar je accu dus wel sneller leeg is. Dit kun je als volgt doen:

 1. Klik in het startmenu op het moertje om naar instellingen te gaan
 2. Klik op Energiebeheer (Systeem)
 3. Ga naar Aanvullende schema’s
 4. Selecteer Hoge prestaties

10. Onderdelen vervangen

Als de bovenstaande negen tips je onvoldoende helpen, kun je er altijd nog voor kiezen om de hardware te upgraden, mits je computer niet te oud is. Indien je ervaren bent, kun je eventueel zelf onderdelen van je computer vervangen. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om dit in een winkel te laten doen.

Allereerst kun je het werkgeheugen uitbreiden. Volgens de Consumentenbond heeft je computer minimaal 4 gigabyte werkgeheugen nodig. Met meer werkgeheugen draaien programma’s soepeler. Ook het vervangen van je harde schijf kan de snelheid van je computer verhogen. Die ouderwetse draaiende magneetschijf is bij veel moderne computers het element dat het hele systeem vertraagt. Als je die vervangt door een zogenaamde Solid State Drive (SSD), heb je in plaats daarvan een geheugenchip. Hiermee wordt je computer aanzienlijk sneller. Neem daarvoor gerust contact met ons op 0489/637674 of kom langs Brakelsesteenweg 561 9400 Ninove

Toch maar een nieuwe computer?

Het kan zijn dat je computer gewoon niet meer van het kaliber is dat je vandaag de dag nodig hebt. Dan wordt het misschien toch maar tijd om eens naar een nieuwe te kijken. Check onze webshop shop.jdvcomputers.be